'Ook jij bent een cultuurmaker,
maar soms heb je iemand anders nodig om dat te ontdekken'
Kijk & Luister
Fersefilla
Friese gedichten zijn in talloze poëziebundels te vinden. Maar spelen ze ook een rol in het dagelijkse leven van de Friezen? In Fersefilla ('Gedichtenhuis'), een project dat ik heb ontwikkeld bij Finster op Fryslân, interviewde ik 18 inwoners van Fryslân over een Fries gedicht waar ze iets bijzonders mee hadden. Dat leverde 18 persoonlijke verhalen op. Verhalen waardoor een gedicht in een ander licht kwam te staan en opnieuw begon te glanzen.
Piety van der Veer : Fersefilla »
Popke van der Zee: Fersefilla »
Arno Brok, Friese commisaris van de Koning, vertelt in Fersefilla, aflevering 16 over het gedicht 'Oan him' van de Friese dichter Rixt, pseudoniem van Hendrika Akke van Dorssen (1887 - 1979).
Hoera foar houtsjes
Nog een keer snuffelen aan je oude instrument dat al jaren op zolder ligt en dan beslissen of je er weer iets mee gaat doen of dat 'ie, hup, in de kliko kan. Deze muzikale date onder de geuzennaam Hoera foar houtsjes vond in oktober plaats in samenwerking met Kunstencentrum Atrium Sneek.
Wat je aandacht geeft, groeit.
Een twintigtal musici durfde de uitdaging aan en was na afloop opgetogen. Ze hadden hun instrument en hun passie teruggevonden.
Sfeerverslag dag Hoera foar houtsjes in het Friesch Dagblad:
Klik hier voor het artikel »
Noch ientsje dan
Programma's als K3 en de Teletubbies inspireerden me tot het pilotproject Noch ientsje dan. Niels van der Wal, dansleraar bij kunstencentrum Atrium stapte enthousiast in het project en zorgde voor choreografieën op drie bekende Friese liedjes van Hindrik van der Meer, gearrangeerd door componist Kees van der Meer. De films zijn te zien op Finster op Fryslân.
Finster op Fryslân: Kees Kikkert »
De opnames zijn ook te zien geweest in het kinderprogramma Sokkebalje van Omrop Fryslân.
Opnames bij de familie Heijdenrijk in Offingawier. Foto's: Anneminke Tjalsma
Fersier in fers
Kun je een Friese schrijfwedstrijd organiseren voor jongeren als die doelgroep nauwelijks Fries leest en les krijgt in deze taal? Of zijn er andere ingangen om Friese jongeren en ook ouderen in contact te brengen met Friese teksten?
Voor het Friesch Dagblad bedacht ik het concept van Fersier in fers. In deze wedstrijd worden oudere en jongere inwoners van Fryslân uitgedaagd een kunstzinnige reactie te geven op een Fries gedicht. Voorwaarde: er moet een stukje Friese tekst verwerkt zijn in het werkstuk.
Het Cedin en Skriuwersboun zetten de schouders mee onder dit project dat een groot succes werd.
Meer weten over Gerbrich?
Is nieuw altijd beter? Gelukkig niet. Kwaliteit is tijdloos. Maar soms is een nieuw jasje nodig om iets moois weer te laten glimmen.